maanantai 22. syyskuuta 2014

Aktivointi

Tänään oli se päivä jolloin toinen implanttini aktivoitiin!

Tapasin Villen joka hoitaa säätöjäni. 

´Vanha` säätäjäni Lasse jäi eläkkeelle vuodenvaihteessa ja minulla on ollut pieni hätä siitä tuleeko tuleva säätäjäni ja minä ymmärtämään toistemme niin hyvin kuin Lassen kanssa teimme.

Mutta ei olisi ollut syytä huoleen. Luottamuksella annan kuuloni Insinööri Villen käsiin :)

Ennen kuin pääsimme työt aloittamaan sain tietää että minulle sittenkin on tilattu MedElin uusin prosessori Sonnet. Joudun kuitenkin odottamaan sitä jonkun aikaa joten aloitetaan aktivointi ja säätäminen Opus2:lla.

Ensin tarkistettiin ottavatko kaikki elektrodit edelleen ärsykkeitä vastaan niin kuin oli jo leikkauksessa todettu että tekevät. Tilanne ei ollut muuttunut ja niin pääsimme aloittamaan  aktivoinnin.

Aloitimme syvimmällä olevasta elektrodista, eli matala-äänisestä ja nostettiin äänenvoimakkuutta mukavalle tasolle. Tässä tosiaan haetaan mukavaa tasoa ja aika tarkkana saakin olla tunnistelemassa tuntemuksiaan ettei omaa mukavuusaluettaan ylitä.

Luulen että kokemukseni 14 vuoden takaisesta oli hyötyä ja niin päätyivät kaikki elektrodit aika samalle tasolle.

Kerroin Insinöörille että ´vanhan` korvan säädöissä kävi kerran ilmi että elektrodien tuottama äänenkorkeus ei noussutkaan kahden elektrodin kohdalla sävelkorkeudessa nousevasti, vaan laski. Minun sen huomattua haimme oikea paikka ´väärälle` elektrodille ja niin selkeni kykyni kuulla huomattavasti.

Tänään ei löytynyt ´väärässä` paikassa olevaa elektrodia.

Sitten oli jo aika testata kuulenko minä tällä uudella implantilla. Jonkun verran jouduttiin nostamaan äänen voimakkuutta mutta sitten erotin jo Insinöörin puheen. En kuullut selvästi enkä hyvin mutta erotin että hän puhuu.

Seuraava askel oli kunnella molemmat implantit päällä ja nyt huomasin jo eron. Insinöörin ääneen tuli täyteläisyyttä, oma ääni kuului uudesta implantista, ei kuitenkaan häiritsevästi. Itselläni ei ollut vaikeuksi muodostaa ääntäni vaan koin että puhun kuten ennenkin.

Nyt oli aika kiittää tästä päivästä ja lähteä maailmalle harjoittelemaan uuden implantin kanssa.
Laitoin taskuun toimivan korvani ja hyppäsin bussiin uuden korvan varassa. 
Kuulin joitakin ääniä mutta en saanut selvää mistään.

Kaksi tuntia myöhemmin tapasin veljentyttäreni lapsineen kaupan parkkipaikalla ja juttelin hänen kanssaan. Luin kyllä osan hänen puheesta huulilta mutta yllättävän hyvin keskustelumme sujui.

Kotiin tultua liitin uuden implantin FM-laitteeseen kuunnellakseni radiota. Tätä kirjoittaessani kuuntelen sitä. Saan sanan selvää sieltä sun täältä ja nyt muutaman tunnin kuuntelun  jälkeen taidan sulkea radion koska tämä väsyttää.

Huomenna on jo seuraava käynti kuulokeskuksessa ja ensimmäinen säätö.

Aikoinaan päätettiin leikata minulle implantti vasempaan korvaan koska tutkimuksissa oli käynyt ilmi ettei oikean puoleisen korvan kuulohermo enää toimi.
Olivat väärässä! Taisi olla huono tutkimus :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti